top of page
Search

„Egy lépéssel közelebb a fenntartható jövő felé!”

Átadásra került az ARAGO Green Technologies új gyártókomplexuma Sajókeresztúrban.
 

Fontos mérföldkőhöz érkezett a vállalatunk, az ARAGO Green Technologies. A fenntartható autóipari pótalkatrész újragyártást nagyban lendítő projekt első fontos állomása egy új, a legmodernebb technológiákat felvonultató gyártó-, és fejlesztőbázis hivatalos átadása. A mintegy 10.000 négyzetméteren elterülő gyáregység éves szinten, akár 1 millió darab pótalkatrész újragyártására is képes.

Orosz Tamás, cégünk ügyvezetője az átadón tartott beszédében elmondta:


„A világ nem egész 8 hónap alatt elfogyasztotta azt a nyersanyagmennyiséget, amely az adott évre elég kellett volna hogy legyen. A világ túlfogyaszt és nyersanyagaink fogynak. Mindeközben, járműalkatrészek milliárdjait dobjuk ki a szemétbe. Van olyan technológia, amely a megfelelő szakértelemmel párosulva ezeket a szemétbe szánt, hulladéknak gondolt alkatrészeket vissza tudja fordítani a jármű pótalkatrész piacra. És a nagy dolog, hogy ez a technológia és szakértelem itt van Magyarországon. Sőt tovább megyek, itt van Sajókeresztúrban, itt van ennek a gyárnak a falai között.”



Nagyobb szükség van ránk, mint valaha!



Napjainkban, csak Európa útjain 325 millió jármű mozog minden egyes nap, míg a Föld útjait hozzávetőleg 1,3 milliárd jármű járja. Ez a mennyiség minden egyes évben mintegy 3 milliárd pótalkatrész legyártását kívánja meg, melyek a járművek üzemben tartásához elengedhetetlenül szükségesek. A 3 milliárd pótalkatrész legyártása körülbelül 44 millió tonna CO2 gáz kibocsátásáért felel, nem beszélve a rengeteg energiáról, nyersanyagról, vízről, és a járulékos hulladékról. Jelenleg a 3 milliárd pótalkatrész mennyiségnek csupán 7%-a kerül újragyártásra, a fennmaradó 93% pedig mind teljesen új alkatrész. Azonban fontos tény, hogy az elhasználódott járműalkatrészek közel 85%-a szakszerű technológiával felújítható, újragyártható, mely után mind paramétereiben, mind élettartamában az új termékkel egyenértékű pótalkatrészt kapunk, ugyanakkor az újragyártás során az új gyártáshoz képest 79% CO2 kibocsátás, 53% energia, 85% nyersanyag, 88% víz, 92% vegyi anyag és keletkező hulladékok akár 70%-a megtakarítható.

Az újragyártás során a használt, kopott alkatrészeket begyűjtjük, osztályozzuk és biztonságosan a telephelyünkre szállítjuk. Minősítést követően alkotóelemeire bontjuk, környezetkímélő, innovatív technikával megtisztítjuk, majd ipari sztenderd folyamatok mentén minden alkatrészt megvizsgálunk, minősítünk.

Csak, és kizárólag a javíthatatlan alkatrészeket cseréljük újra, minden más alkatrészt minősítést, és javítást követően visszaszerelünk. Szabványos összeszerelő folyamatok mentén elvégezzük a végszerelést, majd pontosan azon teszteljárás szerint végezzük el az újragyártott termékek végtesztelését, mellyel az új késztermékeket is minősítik. Így garantáljuk, hogy az új termékkel teljesen megegyező műszaki paraméterekkel, és élettartammal rendelkező terméket állítunk elő azon autóalkatrészekből, melyek alapesetben a szeméttelepeken végezték volna. Vállalatunk tíz termékvonal újragyártását kezdi meg, melyeket folyamatosan bővíteni tervez és akár új termékek gyártásával is képes kiegészíteni.




bottom of page